ZIJDE

Materiaal Zijde

Zijde is duurzaam, zacht en goed isolerend materiaal. Het is warm in de winter en koel in de zomer. Het materiaal heeft een geringe dichtheid waardoor het licht en comfortabel is. Zijde is vorm- en slijtvast en zeer sterk. Het is de sterkste bekende natuurvezel en neemt kleurstoffen zeer goed op. Zijde is een dierlijk product: een natuurlijke eiwitsubstantie, die wordt afgescheiden door de zijderups. Het stolt bij contact met de lucht. Bij het produceren van zijde wordt niet of nauwelijks gebruik gemaakt van chemicaliën. Voor de teelt van moerbeibladen, het voedsel voor de rupsen, wordt geen gif gebruikt welke schadelijk is voor de rups. Zijde laat zich makkelijk verven kan dus makkelijk met natuurlijke verfstoffen geverfd worden.

Wilde (Tussah) zijde

Wilde zijde is de zijde die is verkregen van de in het wild levende Tussah zijderups vlinder. Bij wilde zijde laat men het popje in leven. Dit betekend dat de het proces van rups tot vlinder niet verstoord wordt. Het betreft hier dus een veganistische zijde. De consequentie voor de zijde is dat de draad hierdoor doorbroken is en niet direct kan worden geweven.

Gekweekte (Moerbei) zijde

Mulberry (Moerbei) zijde, van 1e klasse cocons die aan de hoogste internationale normen voldoen: De lengte en de zuiverheid van zijden draden voldoen aan de hoogste internationale kwaliteitsnormen.

Ruwe zijde (noil)

Noil is een korte vezel, een overblijfsel van het productie proces. Van dit rest product worden stoffen en garens gemaakt.

GOTS-gecertificeerde zijde

De certificering heeft vooral betrekking op de moerbeibomen: de zijderupsen doen zich daarbij tegoed aan biologisch geteelde moerbeiblaadjes. Het aanbod aan gecertificeerde zijde is op dit moment zeer gering.