WOL

Materiaal Wol

Wol is een sterk, natuurlijk, vormvast, vocht opnemend en zelfreinigend materiaal dat goed isoleert. Het voelt warm in de winter en koel in de zomer. Wol is een dierlijke vezel, hoofdzakelijk afkomstig van schapen, maar ook het haar van andere dieren, zoals geiten, lama’s, kamelen, paarden, hazen en angorakonijnen, kan worden verwerkt tot wol. Wol is een natuurlijk product. Mits lokaal geproduceerd, ongeverfd of biologisch is dit een duurzaam product. Biologische wol houdt in dat dieren op biologische wijze worden verzorgd en dat een schoon en milieu vriendelijk productieproces kan worden gegarandeerd.

Oeko-tex 100 gecertificeerde wol. 

Dit Europese certificaat wordt gebruikt om textielproducten te certificeren die aan een uitgebreide serie laboratoriumtests in erkende en onafhankelijke testinstituten zijn onderworpen en het bewijs hebben geleverd geen gevaar op te leveren voor de gezondheid. Het kwaliteitsmerk wordt enkel aan producten toegekend waarvan alle onderdelen vrij zijn van schadelijke stoffen. In Europa geproduceerde goederen (zeker de gecertificeerde) garanderen dus ook goede sociale werkomstandigheden.

Ongeverfde wol


Ongeverfde wol is over het algemeen duurzamer dan geverfde wol. Het proces van kleuren kost momenteel veel water, energie en in sommige gevallen vervuilende chemicaliën. Wil je meer weten over het duurzaam verven van wol? doe dan mee aan een van de workshops waar je meer te weten komt over verven met planten en afval en natuurlijke beitsmethodes.

Merino wol

In Australië worden veel Merino schapen met huid en al geschoren (Mulesing). Dit is echter geen praktijk die overal wordt gehanteerd.