SOJA

Materiaal Soja

Sojabonen Eiwit Fiber (SPF) is een nieuw textielvezel met unieke eigenschappen. SPF is de enige bekende plantaardige eiwitvezel. Het bevat 16 actieve aminozuren, waardoor het ideaal is voor gevoelige huidtypes.  Sojastoffen zijn gemaakt van de peulen van sojabonen – een restproduct bij de soja voedselindustrie. Van de eiwitten die overblijven kunnen vezels gesponnen worden en hiervan wordt textiel gemaakt. Wat dat betreft neemt de soja-teelt voor textiel dus geen extra ruimte in!
Producten van soja kunnen gemengd zijn of geheel uit sojavezels bestaan. Soja is weliswaar niet zo sterk als katoen of hennep, maar voelt wel zacht en elastisch aan en is grotendeels biologisch afbreekbaar en heeft dus een minimale impact op het milieu en stortplaatsen. Kleding gemaakt van soja wordt ook wel het plantaardige kasjmier genoemd vanwege zijn lichte en zijdezachte sensatie. De stof is comfortabel in de zomer omdat de stof vochtabsorberend, antibacterieel en UV-bestendig is.

Geschiedenis van de Soja teelt
Hoewel soja kleding nieuw lijkt, werd er al in de jaren 50 geëxperimenteerd met het maken van soja textiel. Soja bestaat uit eiwitten en men wilde stof van maken van eiwit vezels, zoals zijde en wol. Maar olie bleek uiteindelijk een goedkoper alternatief voor de productie van textiel van eiwit vezels. Nu dat de olie-prijzen sterk zijn gestegen, en de milieu-kosten ook steeds zwaarder meewegen, is soja weer in de kijker gekomen van textielbedrijven

In tegenstelling tot eiwitten van wol of zijde, is er voor het maken van soja eiwit weinig ruimte nodig. Voor zijde zijn heel veel moerbei- boom bladeren nodig waar de zijde-rupsen van kunnen eten. En dus veel ruimte voor bomen. Voor schapenhouderijen en de productie van wol is ook erg veel ruimte nodig. Vezels van soja zijn een bij-product van de productie van voedsel. Dus wat dat betreft kost het maken van soja textiel geen extra ruimte.

Nadelen van soja
De sojaboon staat vaak ter discussie. Bijvoorbeeld door de kap van het tropisch oerbos in Brazilië ten behoeve van de grootschalige sojaproductie voor veevoer. Het grootste deel van de soja productie wordt namelijk gebruikt als veevoer door de toenemende vleesconsumptie. Dit is een serieuze bedreiging en staat in groot contrast tegenover de milieuvoordelen die soja heeft ten aanzien van de CO2 reductie als alternatieve brandstof, eiwitrijke vleesvervanger of milieuvriendelijke kleding!
Belangrijk is dat de biologische teelt van soja wordt gestimuleerd.
De soja stof voor onze kleding wordt gemaakt van restmateriaal dat overblijft voor de productie van voedsel voor de mens als sojamelk en tofu.