Linnen wordt gemaakt van vlas. Net als hennep is vlas een snel groeiende plant die weinig zorg nodig heeft. De eigenschappen van vlas komen overeen met die van hennep. Vlas is duurzamer dan katoen en levert bij de teelt minder afval op. Een vlas-plant wordt in zijn geheel gebruikt, zonder restafval. Verder wordt bij vlas, vergeleken met de traditionele teelculturen relatief weinig pesticiden gebruikt. Producten die van vlas gemaakt worden zijn volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar. Deze eigenschappen maken vlas en dus linnen stoffen erg duurzaam.
Vlas en hennep zijn akkerbouwgewassen met zeer veelzijdige en milieuvriendelijke toepassingen. Voor het behoud van dit traditionele gewas stelt de EU verwerkerssteun beschikbaar.
Wat gaat er goed ?
Vlas geldt als een relatief milieuvriendelijke vezel. De verwerking van vlas tot linnen is een lang proces dat bestaat uit vele (be)handelingen. Eén van de stappen in het proces is het zogenaamde roten. In China en Oost-Europa worden de bossen vlas in water geroot, door ze in grote bakken onder water te laten, hierdoor raken de rivieren vervuild met organische afvalstoffen. Bij teveel (kunst)mest wordt het vlas namelijk te lang en te slap. Vergeleken met katoen zijn bij vlasteelt veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. De overstap naar biologische vlasteelt is niet moeilijk te realiseren. Biologisch geteeld vlas is in Nederland voorzien van het Eko-keurmerk en wordt geheel zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geproduceerd. Ook een milieuvriendelijke veredeling van linnen is goed mogelijk.
Waar op letten bij kopen van linnen kleding ?
Wil je zeker weten dat jouw linnen shirt duurzaam gemaakt is, let dan op of het een Eko-keurmerk bevat. Er is onderscheid tussen het zwart-witte EKO keurmerk van de stichting Skal (bekend van biologisch voedsel) en het duurzame textiel logo van Control Union Certifications (voorheen Skal International): EKO Sustainable Textile. Het keurmerk staat voor 100% ecologische materialen. (bron: Allesduurzaam)