KATOEN

Materiaal: Katoen

Katoen
 is de meest gebruikte stof in de kledingindustrie. Zo’n 40% van alle kleding wereldwijd is van katoen. Het verbouwen van katoen vraagt veel landoppervlak. Katoen wordt verbouwd in subtropische landen waar het gewas goed groeit, in meer dan 60 verschillende landen waaronder India, China en USA. De katoenplantages liggen vaak ook in gebieden waar waterschaarste heerst. Dat betekent ook dat het waterverbruik hoog is bij de productie. Het garen wordt gesponnen van de zaadhaartjes van verschillende soorten malven.

Katoen is het meest vervuilende landbouwproduct. Bij de katoenteelt worden de meeste chemische bestrijdings-middelen gebruikt. Zo’n 16% van de bestrijdings-middelen voor slechts 2,5% van het totale landbouw oppervlak. Katoen wordt veel verbouwd in India en China. Een van de grote problemen is dat de lokale boeren niet weten hoe ze moeten omgaan met pesticiden zoals Europese boeren dat doen. Ze werken vaak onbeschermd en wassen zich zelf niet met warm water waardoor de gifstoffen in de huid trekken en ze na een aantal jaar ernstig ziek worden. Daarom is het belangrijk dat we steeds meer aandacht vragen voor biologisch katoen.

Katoen komt in de natuur voor in verschillende kleuren. Maar voor de kledingindustrie wordt vaak witte katoen geteeld. De katoenbolletjes worden daarna geverfd. De bewerking van katoen zorgt ook voor het gebruik van giftige verfstoffen en chloor.

Algemeen: Katoen
 is bijzonder huidvriendelijk want het is lucht doorlatend en kan zonder nat aan te voelen 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Katoen is licht- en wasecht en scheurt en vervilt niet.

Is biologisch katoen beter? 

Bij de teelt van biologisch katoenen stof wordt er geen gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door beestjes worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insecten-populaties tegen te gaan. Ongedierte wordt ook bestreden door het toepassen van botanische plantenextracten. En er vindt veel wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden. Dat is beter voor de grond, en voor de boeren.

Ook het gebruik van chemicaliën om machinaal plukken makkelijker te maken is niet toegestaan. Daarom wordt biologisch katoen handmatig geplukt. De productiviteit komt wel direct lager te liggen. Er is daarom meer grond nodig voor biologisch katoen, dan voor gewoon katoen.

Ook de kleuring gebeurt zo natuurlijk mogelijk. Katoenboeren moeten aan strenge eisen voldoen om hun productie biologisch te mogen noemen.