Inspiratie

Bee-Dressed is een klein kledingmerk dat op ambachtelijk en duurzame wijze wordt geproduceerd. Bee-Dressed wil graag laten zien dat eco niet meer alternatief is, maar hip en trendy. En omdat je als klant deel uit maakt van de co-creatie , is de kleding echt goed! Bee-Dressed is een milieubewuste én luxueus keuze.

Net als in de keuze voor mijn voedsel wilde ik overwogen keuzes maken in het kiezen van kleding, nadat bleek dat ik overgevoelig was voor de bepaalde stoffen in mijn kledingstukken (pesticiden, kleurstoffen en wasmiddelen). Tijdens mijn zoektocht echter naar prachtige en kleurrijk  ecojurkjes kwam ik erachter achter dat dit nog best lastig was te vinden.  Ook kwam ik veel leed tegen in de kledingindustrie. We kennen nog de beelden van de kledingfabriek in Bangladesh die 24 april 2013 instortte. Dat bracht mij op het spoor van ‘fair trade & home made’ geproduceerde producten.

Ik deed nog een stapje verder en raakte  in de ban van het gedachtegoed van De Blauwe Economie, die het streven naar een gebruiksmaatschappij propageert.  De auteur van dit boek, Gunter Pauli: Door goed naar natuurlijke systemen te kijken, komen we tot een duurzame manier van produceren en consumeren.  Logisch gevolg hiervan is dat ík kies voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij de hele keten, vanaf de productie van de stoffen tot de eco-effectieve design van de kleding en nog daarna, duurzaam en eerlijk is.

Tegenwoordig betalen we bijna meer voor ons afval dat voor een product zelf. Daarnaast zijn bijna alle producten wegwerpartikelen geworden, de enorme afvalbergen die we hiermee produceren zijn daarmee grote problemen geworden. Nieuwe grondstoffen om nieuwe materialen te produceren worden daarentegen schaarser. De systemen beheersen ons, in plaats van wij het systeem. We hebben vaak geen idee meer hoe producten gemaakt worden, waar ze vandaan komen en onder welke omstandigheden ze tot stand zijn gekomen. Er is een wereldwijde ontwikkeling aan de gang waarin wij gedwongen worden onze systemen te heroverwegen. Eco-designers ontwikkelen innovatieve ideeën. Het leek mij ideaal om het voor anderen makkelijker te maken om verantwoorde kleding te kunnen kopen dat  dicht bij huis, milieubewust en duurzaam is geproduceerd.