BAMBOE

Materiaal: Bamboe

Bamboe is een hele duurzame plant. Het groeit snel, waardoor minder grond nodig is dan bijvoorbeeld bij hout en het heeft weinig verzorging nodig. Producten gemaakt van bamboe zijn volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar. Stoffen gemaakt van bamboevezels zijn luchtig en goed ademend en zeer zacht; er is nooit een wasverzachter nodig om deze stof zacht te houden. Bamboe heeft een sterke vocht absorberende eigenschap, heeft een luxe uitstraling en is van nature hypoallergeen.

Het verduurzamen van het chemische proces
Bamboe stof wordt op basis van een houtpulp gemaakt, vergelijkbaar met viscose. Vergelijkbaar met het productieproces van viscose dat van houtvezels gemaakt wordt. Voor de productie van stoffen worden alleen de zijbladeren gebruikt, zodat de boom weer verder kan groeien. Bamboe bezit van nature antibacteriële stoffen is goed bestand tegen veel natuurlijke ziektes en ongedierte tijdens de groei en het oogsten ervan geen pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bamboe draagt bij aan de vermindering van CO2. Bamboe absorbeert namelijk 35% meer CO2 dan soortgelijke planten! 

Een nadeel is dat veel bamboeartikelen in de praktijk niet van echte bamboevezels, maar van bamboeviscose gemaakt worden. Voor de productie van viscose is zijn grote hoeveelheden water nodig en de basische, oplosbare koolwaterstoffen en zwaveldelen in onbehandeld afvalwater vormen een probleem voor het milieu. Er wordt steeds meer gewerkt aan het verduurzamen van deze techniek, zoals het toepassen van gesloten systemen waarbij het afval water niet terug komt in het milieu en het toevoegen van natuurlijke enzymen in plaats van chemicaliën, die minder schadelijk zijn voor het milieu. Een nieuwer type geregenereerde cellulose (lyocell genaamd) wordt nu geproduceerd door middel van een proces dat minder watervervuiling genereert.

Zijdezacht voor je huid
Bamboe is ontzettend zacht voor de huid en hypoallergeen. Mensen met een gevoelige huid of met een allergie voor andere textiel, kunnen bamboe met een gerust hart dragen. Bamboe neemt zeer goed vocht op, zelfs meer dan katoen. Met het dragen van bamboe stof ben je tegelijkertijd beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Bamboe filtert namelijk 98% van de schadelijke UV-stralen. Bamboe is een erg fijne stof om het gehele jaar door te dragen. In de zomer ademt de stof doordat de vezels door de warmte uitzetten. In de winter trekken de vezels juist weer dichter naar elkaar toe en zorgt dit voor een isolerend effect.