Lexicon stoffen & duurzaamheid

Stoffen Lexicon

Katoen
Katoen komt van de katoenplant, het garen wordt gesponnen van de zaadhaartjes van verschillende soorten malven. Deze planten worden in meer dan 60 verschillende landen verbouwd. Katoen is bijzonder huid vriendelijk want het is lucht doorlatend en kan zonder nat aan te voelen 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Katoen is licht- en wasecht en scheurt en vervilt niet.

Biologisch Katoen
Biokatoen is niet genetisch gemodificeerd en voor de groei en verwerking worden geen chemische middelen of pesticiden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door beestjes worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan.

Viscose
Viscose is één van de eerste industrievezels die op de markt verscheen en is gemaakt van natuurlijke polymeren uit cellulose van filamentgaren. Viscose is een natuurproduct en bestaat net als katoen uit cellulose. Dit is de basisstof van alle plantaardige vezels.

Lycra
Lycra is een beschermd handelsmerk voor de elasthanvezel van Du Pont. Lycra is veerkrachtig, slijtvast en bestand tegen zoutwater en zonlicht.  Een belangrijke eigenschap van lycra is de grote elasticiteit in alle richtingen. Daarnaast heeft lycra een hoge vochtopname en kan het dus goed op de huid gedragen worden. Door het toevoegen van lycra aan stof wordt de stof vormvaster.

Soja
Stof van soja wordt gemaakt van de overblijfselen van de soja voedselindustrie. Van de eiwitten die overblijven van sojabonen kunnen vezels gesponnen worden en hiervan wordt textiel gemaakt. Stof gemaakt van soja vezels is heerlijk zacht en goed ademend. Ook sojastoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar.

Bamboe
Bamboe is een hele duurzame plant. Het groeit snel en heeft weinig verzorging nodig. Verder zijn producten gemaakt van bamboe volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar. Stoffen gemaakt van bamboe-vezels zijn heerlijk luchtig en goed ademend. Het is heerlijk zacht, heeft een luxe uitstraling, neemt uitstekend vocht op en is van nature hypo-allogeen. Bamboe stof wordt op basis van een houtpulp gemaakt, vergelijkbaar met viscose.

Lyocell of Tencel
Lyocell is een relatief nieuwe stof in de kledingingindustrie. Lyocell heeft de luxe uitstraling van zijde, is zo sterk als polyester en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het is daarbij een van de millieuvriendelijkste stoffen. Het wordt gemaakt van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom en staat ook wel bekend onder de naam Tencel, de gepatenteerde naam van de stof door het Zwitserse bedrijf Lenzing.